За Windows

 1. Насочете кон Tor Browser download page.

 2. Преземете ја Windows .exe датотеката.

 3. (Препорачано) Верификувај го file's signature.

 4. Кога преземањето е завршено, кликнете двапати на .exe датотеката. Завршете го процесот на инсталациониот волшебник.

За macOS

 1. Насочете кон Tor Browser download page.

 2. Преземете ја macOS .dmg датотеката

 3. (Препорачано) Верификувај го file's signature.

 4. Кога преземањето е завршено, кликнете двапати на .dmg датотеката. Завршете го процесот на инсталациониот волшебник.

За GNU/Linux

 1. Насочете кон Tor Browser download page.

 2. Преземи ја GNU/Linux .tar.xz датотеката

 3. (Препорачано) Верификувај го file's signature.

 4. Сега следете го или графичкиот или командна-линија методот:

Графички метод

 • Кога преземањето е завршено, отпакувајте ја архивата користејќи програма за отпакување.

 • Ќе биде потребно да го кажете вашиот GNU/Linux доколку сакате да ви биде овозможено извршување на shell скрипти. Одете до најновиот отпакуван Tor Browser директориум. Десен клик на start-tor-browser.desktop, отворете Својства или Преферирања и променете ја дозволата за да дозволите извршување на оваа датотека како програма. Двоен-клик на иконата за да го стартувате Tor Browser за првпат.

Направи ја .desktop датотеката извршна во Linux

Забелешка: На Ubuntu и некои други дистрибуции ако се обидете да го стартувате start-tor-browser.desktop може да ви се отвори текст датотека. In that case, you will have to change the default behavior and allow running .desktop files as executables. This setting can usually be found in your file manager.

Командна-линија метод

 • Кога преземањето е завршено, отпакувајте ја архивата со командата tar -xf [TB archive].

 • Од внатре од Tor Browser директориумот, можете да го стартувате Tor Browser стартувајќи:

  ./start-tor-browser.desktop

  Забелешка. Ако оваа команда неуспешно го стартува, најверојатно ќе треба да ја направите датотеката извршна. Од овој директориум стартувајте: chmod +x start-tor-browser.desktop

Некои додатни знамиња кои можат да бидат користени со start-tor-browser.desktop од командната-линија:

Знаме Опис
--register-app За да го регистрирате Tor Browser како десктоп апликација.
--verbose За да го прикажете резултатот од Tor и Firefox во терминалот.
--log [file] Да се зачува резултатот од Tor и Firefox во датотека (стандардно: tor-browser.log).
--detach За да се одделите од терминалот и да го стартувате Tor Browser во позадина.
--unregister-app За да го дерегистрирате Tor Browser како десктоп апликација.

Видете овде за тоа како да го ажурирате Tor Browser.