Директниот пристап на Tor мрежата може понекогаш да биде блокиран од вашиот Интернет провајдер или од Владата. Tor Browser вклучува некои алатки за заобиколување за да се заобиколат овие блокирања. Овие алатки се нарекуваат “pluggable transports”.

Типови на pluggable transport

Моментално има достапни три pluggable transports, но се развиваат и повеќе.

obfs4 obfs4 прави Tor сообраќајот да изгледа како да е по случаен избор, и исто така спречува цензурирачите да ги најдат мостовите со скенирање на Интернетот. obfs4 мостовите е помалку веројатно да бидат блокирани отколку нивните претходници, obfs3 мостовите.
meek meek transports прават да изгледа како вие да прелистувате главна веб страна наместо тоа дека користите Tor. meek-azure прави да изгледа како вие да користите Microsoft веб страна.
Snowflake Snowflake е подобрување на Flashproxy. Таа го испраќа вашиот сообраќај преку WebRTC, корисник-до-корисник протокол со вграден NET удирач.

КОРИСТЕЊЕ PLUGGABLE TRANSPORTS

За да користите pluggable transport, кликнете на "Конфигурирај Поврзување" кога го стартувате Tor Browser за првпат. Under the "Bridges" section, locate the option "Choose from one of Tor Browser's built-in bridges" and click on "Select a Built-In Bridge" option. Од менито, изберете го кој pluggable transport сакате да го користите.

Еднаш штом сте избрале pluggable transport, излизгајте нагоре и кликнете "Поврзи" за да ги зачувате вашите поставки.

Или, ако имате стартуван Tor Browser, кликнете на "Поставки" во хамбургер мени (≡) а потоа на "Поврзување" во страничната лента. Under the "Bridges" section, locate the option "Choose from one of Tor Browser's built-in bridges" and click on "Select a Built-In Bridge" option. Изберете го кој pluggable transport го сакате да го користите од менито. Вашите поставки автоматски ќе бидат зачувани еднаш кога ќе го затворите табот.

Конфигурирај вградени мостови

Кој транспорт треба да го користам?

Секој од транспортите излистан во Tor Bridge менито работи на различен начин, и нивниот ефект зависи конкретно од вашите индивидуални околности.

Ако се обидувате да го заобиколите блокираното поврзување за првпат, треба да се обидете со поинакви транспорти: obfs4, snowflake, или meek-azure.

Ако ги пробавте сите овие опции, и ниту една не ве поврза на Интернет, ќе треба да побарате мост или рачно да ги внесете мост адресите.

Корисниците во Кина најверојатно ќе треба да се поврзат со приватен и неизлистан obfs4 мост. Контактирајте го нашиот Telegram Бот @GetBridgesBot и напишете /bridges. Or send an email to frontdesk@torproject.org with the phrase "private bridge cn" in the subject of the email. If you're connecting from other country, please remember to include your country or country code in the subject of the email.

Прочитајте ја Мостови секцијата за да научите што се мостовите и како да ги преземете.