Tor Browser за Android

Tor Browser за Android е единствениот прелистувач за мобилни официјално поддржан и развиван од Tor Проектот. Тој е како Tor Browser за десктоп, но за вашиот Android мобилен уред. Некои од примарните карактеристики на Tor Browser за Android вклучуваат: намалување на следењето преку веб страните, бранење од следење и надзор, отпорност на оставање на отпечатоци од прелистувачот, и заобиколување на цензурата.

DOWNLOADING AND INSTALLATION

Тука постојат Tor Browser за Android и Tor Browser за Android (алфа). Корисниците кои не се доволно технички образувани треба да го преземат Tor Browser за Android, бидејќи тој е стабилен и помалку склон кон грешки. Tor Browser за Android е достапен на Play Store, F-Droid и на веб страната на Tor Проектот. Многу е ризично да се презема Tor Browser надвор од овие платформи.

Google Play

Можете да го инсталирате Tor Browser за Android од Google Play Продавницата.

F-Droid

The Guardian Проектот го овозможува Tor Browser за Android на нивното F-Droid складиште. Ако преферирате инсталирање на апликацијата од F-Droid, ве молиме следете ги следниве чекори:

 1. Инсталирајте ја F-Droid апликацијата на вашиот Android уред од веб страната на F-Droid.

 2. По инсталирањето на F-Droid, отворете ја апликацијата.

 3. Во долниот-десен ќош, отворете "Поставки".

 4. Во "Мои Апликации" секцијата, отворете Складишта.

 5. Префрлете го "Guardian Проект Официјални Изданија" на вклучено.

 6. Сега F-Droid ја презема листата со апликации од складиштето на Guardian Проектот (Забелешка: ова може да потрае неколку минути).

 7. Допрете на копчето Назад во горниот-лев ќош.

 8. Отворете "Најнови" во долниот-лев ќош.

 9. Отворете го екранот за пребарување со допирање на лупата во долната-десна страна.

 10. Пребарајте за "Tor Browser for Android".

 11. Отворете го резултатот од пребарувањето за "The Tor Project" и инсталирајте го.

Веб страната на Tor Проектот

Tor Browser за Android исто така може да го добиете со преземање и инсталирање на apk од Веб страната на Tor Проектот.

СТАРТУВАЊЕ НА TOR BROWSER ЗА ANDROID ЗА ПРВПАТ

Кога го стартувате Tor Browser за првпат, ќе ја видите опцијата за да се поврзете директно на Tor мрежата, или да го конфигурирате Tor Browser за вашето поврзување со иконата за поставки.

Поврзи

Поврзете се на Tor Browser за Android

Во повеќето случаи, избирањето на „Поврзи“ ќе ви дозволи да се поврзете на Tor мрежата без било каква понатамошна конфигурација. Кога еднаш сте допрале, реченици за промена ќе се појават на дното на екранот, покажувајќи го напредокот на поврзувањето на Tor. Ако сте на релативно брза конекција, но овој текст изгледа дека заглавил во одредена точка, видете на Помош при поврзување веб страната за помош за решавање на проблемот.

Конфигурирај

Конфигурирајте го Tor Browser за Android

Ако знаете дека вашето поврзување е цензурирано, треба да ја одберете иконата за поставки. Tor Browser ќе ве однесе низ серија опции за конфигурирање. Првиот екран ќе ви каже за статусот на Tor мрежата и ќе ви ја овозможи опцијата да конфигурирате Мост ('Конфигурирај Мост'). Ако знаете дека вашето поврзување е цензурирано, или ако сте се обиделе и не сте успеале да се поврзете на Tor мрежата и ниту едно друго решение работело, допрете на 'Конфигурирај Мост'. Ќе бидете однесени на Заобиколување екранот за да конфигурирате pluggable transport.

ЗАОБИКОЛУВАЊЕ

Релеата мостови се Tor релеа кои не се излистани јавно во Tor директориумот. Мостовите се корисни за Tor корисниците кои се под угнетувачки режими, и за луѓе кои сакаат екстра слој на безбедност бидејќи се загрижени дека некој ќе ги препознае дека контактираат јавна Tor реле ИП адреса.

За да користите pluggable transport, допрете на иконата за поставки кога го стартувате Tor Browser за првпат. Првиот екран ќе ви каже за статусот на Tor мрежата. Допрете на 'Конфигурирај Мост' за да конфигурирате мост.

Цензуриран интернет на Tor Browser за Android

Следниот екран ја овозможува опцијата да користите или вграден мост или прилагоден мост. Со "Користи Мост" опцијата, ќе имате три опции: "obfs4", "meek-azure", и "snowflake".

Изберете мост на Tor Browser за Android

Избран мост на Tor Browser за Android

Ако ја одберете "Овозможи Мост што го знам" опцијата, тогаш ќе треба да внесете адреса на мост.

Овозможи мост на Tor Browser за Android

Овозможи адреси за мост на Tor Browser за Android

УПРАВУВАЊЕ СО ИДЕНТИТЕТИ

Нов идентитет

Нов Идентитет на Tor Browser за Android

Кога Tor Browser е стартуван, ќе го видите тоа во панелот за известување на вашиот уред откако ќе го проширите заедно со копчето "НОВ ИДЕНТИТЕТ". Допирањето на ова копче ќе ви овозможи нов идентитет. За разлика од Tor Browser за Десктоп, "НОВ ИДЕНТИТЕТ" копчето во Tor Browser за Android не ја превенира вашата следна прелистувачка активност да биде поврзана со тоа што сте го правеле претходно. Одбирањето на ова само ќе го промени вашиот Tor круг.

БЕЗБЕДНОСНИ ПОСТАВКИ

Безбедносни поставки и безбедносен лизгач на Tor Browser за Android

Безбедносни поставки оневозможуваат конкретни веб карактеристики кои можат да бидат користени за компромитирање на вашата безбедност и анонимност. Tor Browser за Android ги овозможува истите три нивоа на безбедност кои се достапни за десктоп. Можете да го модификувате безбедносното ниво со следење на следниве дадени чекори:

 • Допрете на копчето со 3 вертикални точки во URL лентата.
 • Излизгајте надолу и допрете на "Безбедносни Поставки".
 • Сега можете да селектирате опција т.е. Стандардно, Побезбедно или Најбезбедно.

АЖУРИРАЊЕ

Tor Browser мора да биде ажуриран цело време. Ако продолжите да користите застарена верзија на софтверот, може да бидете ранливи на сериозни безбедносни пропусти кои ја компромитираат вашата приватност и анонимност. Можете да го ажурирате Tor Browser автоматски или рачно.

Автоматско ажурирање на Tor Browser за Android

Овој метод претпоставува дека имате инсталирано или Google Play или F-Droid на вашиот мобилен уред.

Google Play

Ажурирање на Tor Browser за Android од Google Play

 • Open the Google Play Store app.
 • At the top right, tap the profile icon.
 • Tap on 'Manage apps and devices'.
 • Tap on the 'Manage' tab.
 • Tap on 'Updates available'
 • Tap on Tor Browser for Android from the list of apps that need to be updated.
 • Tap on 'Update'.
F-Droid

Ажурирање на Tor Browser за Android на F-Droid

Допрете на "Поставки", потоа одете на "Управувај со инсталирани апликации". На следниот екран, одберете го Tor Browser и конечно допрете на "Ажурирај" копчето.

Рачно ажурирање на Tor Browser за Android

Visit the Tor Project website and download a copy of the latest Tor Browser release, then install it as before. Во повеќето случаи, најновата верзија на Tor Browser ќе се инсталира врз старата верзија, притоа ажурирајќи го прелистувачот. Ако правењето на ова не успее да го ажурира прелистувачот, вие морате да го деинсталирате Tor Browser пред повторно да го инсталирате. Со Tor Browser затворен, отстранете го од вашиот систем со деинсталирање користејќи ги поставките на вашиот уред. Во зависност од вашиот бренд на мобилен уред, одете во Поставки > Апликации, потоа изберете Tor Browser и допрете го "Деинсталирај" копчето. По ова, преземете го најновото издание на Tor Browser и инсталирајте го.

ДЕИНСТАЛИРАЊЕ

Tor Browser за Android може директно да биде деинсталиран од F-Droid, Google Play или од поставките за апликации на вашиот мобилен уред.

Google Play

Деинсталирање на Tor Browser за Android на Google Play

 • Open the Google Play Store app.
 • At the top right, tap the profile icon.
 • Tap on 'Manage apps and devices'.
 • Tap on the 'Manage' tab.
 • Tap on Tor Browser for Android from the list of apps installed on your device.
 • Tap on 'Uninstall'.

F-Droid

Деинсталирајте го Tor Browser за Android на F-Droid

Допрете на "Поставки", потоа одете на "Управувај со инсталирани апликации". На следниот екран, одберете го Tor Browser и конечно допрете на "Деинсталирај" копчето.

Поставки за апликации на мобилен уред

Деинсталирање на Tor Browser за Android со користење на поставките за апликации на уредот

Во зависност од вашиот бренд на мобилен уред, одете во Поставки > Апликации, потоа изберете Tor Browser и допрете на "Деинсталирај" копчето.

СПРАВУВАЊЕ СО ПРОБЛЕМИ

Види Tor Логови

Види Tor логови на Tor Browser за Android

За да ги видите вашите Tor логови:

 1. Стартувајте го Tor Browser за Android и допрете на 'Поврзи'.
 2. During the bootstrapping process, swipe right to left to view the logs. (Note: By default, the ability to take screenshots of the Tor logs is disabled on Tor Browser for Android). #41195

If you want to share the error logs with us, you can take a screenshot. By default, screenshots are disabled in Tor Browser, but you can enable them. To do this, please follow these steps:

 • Tap the menu button (at the bottom of the screen on the right side next to the address bar, three dots vertically).
 • Then tap 'Settings'.
 • Go to 'Advanced' section.
 • Toggle 'Allow screenshots'.

За решавање на некои од најчестите проблеми ве молиме обратете се на влезот на Порталот за Поддршка.

Познати проблеми

Во моментов, има некои карактеристики кои не се достапни за Tor Browser за Android, но моментално се достапни за Tor Browser за десктоп.

 • Не можете да го видите вашиот Tor круг. #41234
 • Tor Browser за Android не се поврзува кога е преместен на СД картица. #31814
 • Не можете да направите слики од екранот додека користите Tor Browser за Android. #27987
 • Не можете да отворате onion адреси кои бараат Авторизација на Клиент #31672

Повеќе за Tor за мобилни уреди

Orfox

Orfox беше првпат пуштен во употреба во 2015 година од страна на Guardian Проектот, со цел да им се даде на Android корисниците начин да прелистуваат на интернет преку Tor. Во следните три години, Orfox континуирано се подобруваше и стана популарен начин за луѓето да прелистуваат на интернет со повеќе приватност од стандардните прелистувачи, и Orfox беше круцијален за помош на луѓето за заобиколување на цензурата и пристап до блокираните веб страни и критични ресурси. Во 2019 година, Orfox згасна после излегувањето на официјалното издание на Tor Browser за Android

Orbot

Orbot е бесплатна прокси апликација која ги зајакнува другите апликации да ја користат Tor Мрежата. Корисниците на Orbot го користат Tor за енкриптирање на нивниот Интернет сообраќај. Потоа можете го користите со другите инсталирани апликации на вашиот мобилен уред за да ја заобиколите цензурата и да се заштитите од следење и надзор. Orbot може да се преземе и инсталира од Google Play. Проверете на нашиот портал за Поддршка за да знаете ако ви се потребни двата и Tor Browser за Android и Orbot или еден од нив.

Tor Browser за iOS

Нема Tor Browse за iOS. Ви ја препорачуваме iOS апликацијата наречена Onion Browser, која е со отворен код, користи Tor рутирање, и е развиена од некој кој работи блиску со Tor Проектот. Како и да е, Apple бара прелистувачите на iOS да користат нешто наречено Webkit, кое го спречува Onion Browser да ги има истите заштити за приватност како Tor Browser.

Научи повеќе за Onion Browser. Преземете го Onion Browser од Продавница за Апликации.

Tor Browser за Windows Phone

Моментално нема поддржан метод за работење на Tor на постарите Windows телефони но во случај на поновите Microsoft-брендирани/унапредени телефони, некои чекори од Tor Browser на Android можат да бидат следени.