Bir web sitesine bağlandığınızda, ziyaretinizle ilgili bilgiler yalnız o siteyi hazırlayanlar tarafından kaydedilmez. Pek çok web sitesinde, sosyal ağ "Beğen" düğmeleri, analitik izleyiciler ve reklam işaretleri gibi sayısız üçüncü taraf hizmetleri kullanılır. Bunların tümü, farklı sitelerde yaptığınız işlemleri birbiriyle ilişkilendirebilir.

Tor ağını kullandığınızda, ağı izleyen kişi ya da kuruluşlar sizin konumunuzu ve IP adresinizi tam olarak bilemez. Ancak bu bilgiler olmadan da farklı alanlarda yaptığınız işlemlere bakarak bunları birbiriyle ilişkilendirebilir. Bu nedenle Tor Browser, kimliğinize hangi bilgilerin eklenebileceğini denetlemenizi sağlayan bazı ek özellikler içerir.

ADRES ÇUBUĞU

Tor Browser, adres çubuğundaki web sitesi ile olan ilişkinizi web deneyiminizin merkezine alır. Aynı üçüncü taraf izleme hizmetini kullanan iki farklı siteye bağlansanız bile Tor Browser, içeriğin iki farklı Tor devresinden aktarılmasını sağlar. Böylece izleyici hizmet bu bağlantıların sizin tarayıcınızdan geldiğini bilemez.

Diğer taraftan, aynı web sitesi adresine yapılan bağlantılar, aynı Tor devresini kullanır. Yani, tek bir web sitesinin farklı sayfalarında ayrı sekme ya da pencerelerde herhangi bir işlev kaybı olmadan gezinebilirsiniz.

Geçerli sekme tarafından kullanılan Tor Browser devre şemasını adres çubuğunda i simgesi ile görüntülenen site bilgileri menüsünden görebilirsiniz.

Devrede, Koruyucu ya da giriş durağı ilk duraktır ve Tor tarafından otomatik ve rastgele olarak seçilir. Ancak, devredeki diğer duraklardan farklıdır. Koruyucu durak, her yeni etki alanı ile değiştirilen diğer duraklardan farklı olarak, profil oluşturma saldırılarını önlemek için yalnız 2-3 ayda bir değiştirilir. Koruyucular hakkında ayrıntılı bilgi almak için, SSS ve Destek Sitesi bölümlerine bakabilirsiniz.

TOR ÜZERİNDEN OTURUM AÇMAK

Tor Browser, kullanıcılarına web üzerinde tam anonimlik sağlamak için tasarlanmıştır. Ancak kullanıcı adı, parola ya da diğer kim olduğunuzu belirleyici bilgiler isteyen web siteleri ile de Tor Browser kullanmanın mantıklı olduğu durumlar olabilir.

Normal bir tarayıcı kullanarak bir web sitesinde oturum açtığınızda, IP adresinizi ve coğrafi konumunuzu bildirmiş olursunuz. Aynı durum genellikle e-posta gönderirken de geçerlidir. Tor Browser kullanarak sosyal ağ ya da e-posta hesaplarınızda oturum açarken hangi bilgilerin bildirileceğini seçebilirsiniz. Erişmek istediğiniz web sitesi ağınızda sansürleniyorsa, Tor Browser kullanarak oturum açabilirsiniz.

Tor kullanarak bir web sitesinde oturum açarken şu konuları unutmamanız gerekir:

  • Oturum açarken bağlantınızın güvenliğini sağlamak hakkında önemli bilgileri görmek için Güvenli Bağlantılar bölümüne bakabilirsiniz.
  • Tor Browser genellikle bağlantınızı dünyanın tümüyle başka bir yerinden geliyormuş gibi gösterir. Bankalar ya da e-posta hizmeti sağlayıcıları gibi bazı web siteleri, bu durumu hesabınızın saldırıya uğradığı ya da başkaları tarafından ele geçirildiği şeklinde yorumlayarak hesabınızı kilitleyebilir. Bu durumu çözmenin tek yolu, ilgili sitenin hesap kurtarma için önerdiği yöntemi izlemek ya da hizmet sağlayıcı ile görüşerek durumu açıklamaktır.
KİMLİK VE DEVRE DEĞİŞTİRMEK

Tor Browser ana menüsünde "Kimliği Yenile" ve "Bu Sitenin Tor Devresini Yenile" seçenekleri bulunur.

YENİ KİMLİK

Bu seçenek, web tarayıcısında yapacağınız işlemlerin daha önce yaptığınız işlemler ile ilişkilendirilmesini engellemek istediğinizde işe yarar. Bu seçenek kullanıldığında, açık tüm sekme ve pencereler kapatılır, çerez ve tarama geçmişi gibi tüm kişisel bilgiler temizlenir ve yapılacak tüm bağlantılar için yeni Tor devreleri kullanılır. Tor Browser size tüm işlemlerin ve indirmelerin durdurulacağını bildirir. Bu yüzden "Kimliği Yenile" üzerine tıklamadan önce bunu aklınızda bulundurun.

BU SİTE İÇİN YENİ TOR DEVRESİ

Bu seçenek, kullandığınız çıkış aktarıcısıistediğiniz web sitesine bağlanamıyorsa ya da site düzgün yüklenmiyorsa işe yarar. Seçildiğinde, etkin sekme ya da pencerenin yeni bir Tor devresi üzerinden yeniden yüklenmesini sağlar. Aynı web sitesinden açılmış diğer sekme ve pencereler de yeniden yüklendiklerinde bu yeni devreyi kullanır. Bu seçeneğin kullanılması, herhangi bir kişisel bilgiyi temizlemez, işlemlerinizi kesintiye uğratmaz ya da açık olan diğer web sitesi bağlantılarınızı etkilemez. Bu seçeneğe adres çubuğunda i simgesi ile görüntülenen site bilgileri menüsünden de erişebilirsiniz.